Unge Kvinder – Fælles Handling (ACEH)
Projektperiode: Marts 2022 – Februar 2025
I samarbejde med vores lokale partnerorganisation Living Farms
Projektets tre målsætninger
Projektet Unge Kvinder – Fælles Handling har tre overordnede målsætninger:
- Forbedret sundhed blandt unge kvinder i 160 landsbyer
- Styrke de unge kvinder til at have en stemme i deres eget liv
- De lokale myndigheder påtager sig at arbejde med PLA-metoden
Vi bestræber os grundlæggende på at give børnefamilierne viden om nødvendigheden af at indtage næringsrige måltider, opretholde god menstruationshygiejne og ikke mindst bevidstgøre dem om skyggesiderne ved børneægteskaber og for tidlige moderskaber. Det er vigtigt at facilitere rammerne for at børnefamilierne kan fremme sundere adfærdsvaner. Dette indebærer bl.a. at målgruppen oplæres i at stable køkkenhaver på benene, at lette adgangen til menstruationsbind i landsbyerne, at familierne lærer at forholde sig kritisk til kønsdiskriminerende traditioner og ikke mindst forebygger undertrykkende praksisser.
Living Farms
Hvem er Living Farms?
NGO’en Living Farms blev grundlagt i 2005, og har fokus på at identificere underliggende årsager til de problemer som landsbybeboerne oplever. Organisationen tager udgangspunkt i PLA- metoden, som bygger på en helhedsorienteret inddragelse af landsbysamfundet, hvor kvindegrupper i samarbejde med de øvrige landsbybeboere og lokale myndigheder afprøver udvalgte løsningsforslag på en række tværgående problemer.
Afslutningsvis er vores ambition at overbevise statslige autoriteter og NGO’er om at videreføre arbejdet med PLA-metoden (eng.: Participation Learning and Action). Metoden er udviklet af vores partnerorganisation, Living Farms, og forløber sig gennem fire faser. 1) Indledningsvis indgår de unge kvinder i grupper med andre ligesindede fra målgruppen med henblik på at identificere og udvælge tværgående problemer i landsbysamfundet, som f.eks. underernæring, kønsbaseret diskrimination og arrangerede børneægteskaber. 2) Dernæst drøftes og vedtages løsningsforslag med en efterfølgende involvering af det øvrige landsbysamfund samt relevante frontlinjemedarbejdere. 3) I denne fase er der fokus på implementeringen af løsningerne, og indvirkningen af tiltagene vurderes i samarbejde med de øvrige landsbymedlemmer. 4) I dette afsluttende opsamlingsmøde i indsatsgrupperne, vil de enkelte strategier blive evalueret. Metoden bygger dermed på en helhedsorienteret tilgang, hvor både kvinderne, relevante frontlinjemedarbejdere og de øvrige landsbymedlemmer aktivt inddrages i løbet af processen.
Derudover er det vigtigt for os at de unge kvinder opnår større indflydelse på beslutninger som vedrører deres egne livsanliggender. I indiske landsbysamfund forekommer det ofte normalt at mandlige familiemedlemmer træffer en række beslutninger om kvinderne hen over hovedet på dem. Disse indebærer alt fra omfanget af kvindernes grundskoleuddannelse til indgåelsen af arrangerede ægteskaber. Dette hæmmer kvindernes muligheder for at avancere i livet, og forfølge deres drømme. Derfor ønsker vi både at reducere andelen af børneægteskaber, facilitere kontakten mellem kvinderne og de lokale autoriteter samt etablere jævnlige møder mellem kvinderne og deres familier. Gennem tidligere projekter, har vi erfaret at inddelingen af de unge kvinder i indsatsgrupper med andre ligesindede fra målgruppen kan fremme mere handlekraftige kvinder. I indsatsgrupperne får de nemlig mulighed for at diskutere og udveksle gode ideer og erfaringer med hinanden. I fællesskab kan de derfor understøtte hinanden i forhold til at påberåbe sig deres rettigheder over for det øvrige landsbysamfund.