Familier bekæmper fejlernæring holder workshops i Orissa
Landsbybeboerne, der er del af projektet ”Familier Bekæmper Fejlernæring” i delstaten Orissa skal deltage i en række workshops, med temaer som årsager til underernæring, fødevarekategorier, og bedre udnyttelse af deres landbrug. Det er vigtigt for projektets succes at landsbybeboerne forstår, at ernæring er det vigtigste underliggende tema igennem hele forløbet. Lad os kigge nærmere på et tema:
Madpyramiden skal inkluderes
Deltagerne vil få mulighed for at arbejde med tre fødevaregrupper og vigtigheden af at alle tre grupper inkluderes i de daglige måltider. En facilitator fra den lokale partner Alternative for Rural Movement (ARM) skal sammen med landsbyboerne skabe et fælles vidensgrundlag om de tre madgrupper, og hvad de indeholder. Det er det, som vi mere normalt kender som madpyramiden.
- body builder food, som er den kategori, vi på dansk kender som proteinrig mad. Denne gruppe inkluderer bl.a. æg, kød og mælk, og som man oftest vil se som det øverste lag i madpyramiden.
- protective food. Denne kategori er den, som er rig på vitaminer og mineraler, a. frugt og grøntsager, og fylder det meste af det midterste lag i madpyramiden.
- energy food. Her bliver der ment mad rig på kulhydrater og fedt, som for eksempel brød og kartofler, som vi ser på det nederste lag i pyramiden.
Grundlæggende viden om hvordan fødevarer giver kroppen energi til bevægelse, til at tænke og arbejde er vigtige elementer i workshoppen. Derudover skal der formidles om fødevarerne vigtige stoffer, der holder vores kroppe stærke og sunde, samt hjælper med at øge vores immunforsvar og beskytte mod infektioner.
Lære ved at gøre
Hvert gruppemedlem medbringer til workshoppen en råvare fra deres hjem, som de lægger i en samlet bunke.
Der vil herefter blive tegnet tre firkanter på jorden, som symboliserer de tre madgrupper. Så bliver deltagerne bedt om, en ad gangen, at tage en madvare og lægge den i den firkant, de tror er den rigtige. Gruppen skal så diskutere valget, så de tilsammen når en fælles viden og sådan bliver det ved indtil, der ikke er flere madvarer tilbage i bunken. Landsbybeboerne vil undervejs få feedback på, om de har lagt råvarerne i de rigtige kategorier og lærer om næringsindhold i de forskellige madvarer. Deltagerne vil herefter blive bedt om at tænke på andre fødevarer, der ikke er bragt / og / eller er tilgængelige i andre årstider, og så skrive dem ned og lægge dem i den relevante madgruppes felt.
Alle familiemedlemmer skal spise varieret
Landsbyboerne vil diskutere vigtigheden af at inkludere alle tre madgrupper i alle familiemedlemmers måltider. Børnene skal også bespises med ’body builder food’ såsom animalske fødevarer f.eks. kød, kylling, fisk og mælk, når de er tilgængelige, da disse er en vigtig proteinkilde for at barnet kan vokse sig sundt og stærkt. Det er vigtigt, at landsbyernes gravide kvinder ligeledes får en nærende kost med større mængder jern og kalcium, så de kan blive mere modstandsdygtige overfor sygdomme.
Workshoppen afsluttes med en kort opsummering af de vigtigste punkter, der er blevet gennemgået. Deltagerne kan nu gå hjem og gøre deres bedste for at inkorporere de tre fødevarekategorier i deres daglige indtag og hverdag.
Der er 17 workshops på dagsordnen, og der er mange ting, der skal bearbejdes og læres, så følg endelig med i vores spændende udvikling i ”Familier Bekæmper Fejlernæring”.
Af Vanessa Raben Alberg