Af Carmen Robrahn
To af Aktion Børnehjælps frivillige er for nyligt tilbagevendt fra et besøg hos en af vores lokale partnere i Gingee, Tamil Nadu. Her har de sammen med deres projektgruppe fra Roskilde Universitet udarbejdet en rapport om kommunikation og social forandring. I løbet af deres tur, har de fået et indblik i de farvestrålende sider af Indien.
Indien er et ganske særligt sted, kendt for en rig historie og kulturarv, der indebærer både kaos og skønhed på samme tid. Sydindien er særligt kendt for at tage ekstra godt hånd om sine turister, hvilket vi sagtens kan skrive under på. Vi oplevede nemlig ikke andet en smil og hjælpsomhed på vores vej. Vores tur startede med et kort ophold i Tamil Nadus hovedstad, Chennai, der er inkluderet i UNESCOs Creative Cities Network. Byen er charmerende og vild, og vi lærte hurtigt, at man ikke skal sove i timen, når man færdes i den indiske trafik.
På billedet her ses en venlig buskonduktør, der, efter at have solgt os busbilletter, med glæde stod model til et par billeder. En bustur i Indien kan sagtens anbefales, og selvom denne bus ikke havde aircondition, gjorde det ikke så meget, for som det måske kan ses, stod både dør og vinduer på vid gab under kørslen.
Vi mødte en masse venlige mennesker på vores vej, og her ses en sød gruppe mennesker, der skulle med samme bus som os, med destination Puducherry (også kendt som Pondicherry). Udover at hjælpe os med at finde busstoppestedet, overøsede de os med snacks og venlighed på hele turen, og da vores bus brød sammen på vejen, hjalp de os sikkert videre på vores rejse.
Efter en spændende bustur (og 10 timers forsinkelse) ankom vi sikkert til Puducherry, der er en tidligere fransk koloni. Byen var et dejligt afbræk for Chennais storbykaos, og bød på en masse søde mennesker og lange gåture ned af strandpromenaden, som ses på billedet her. Vi var kun i Puducherry få dage, før vi drog videre til byen Gingee, for at besøge en af Aktion Børnehjælps partnere. Byen Gingee er lille, i hvert fald efter indisk målestok, og vi nød den i fulde drag. Her ses to fra vores gruppe gående ned af hovedgaden, der var fuld af små butikker, samt kaffe- og madboder, hvilket vi selvfølgelig gjorde flittigt brug af.
Vi blev taget varmt imod af Aktion Børnehjælps lokale partner, CECOWOR, der dagligt arbejder hårdt for at stoppe børnearbejde-, ægteskab og misbrug i området. Til trods for de hårde vilkår de hver dag bliver mødt med, udstrålede de alle et gåpåmod og en livsglæde man ikke ser hver dag.
På billedet her ses et af vores gruppemedlemmer (til højre), der er i gang med at briefe vores dygtige og hjælpsomme tolk (til venstre). Udover at være vores oversætter, blev han også vores gode ven, og vi nød nogle gode dage sammen og blev sågar inviteret til hans søsters bryllup.
Der blev reflekteret og diskuteret en masse under vores besøg. CECOWOR sætter nemlig ambitionsniveauet højt og arbejder konstant på at forbedre deres arbejdsmetoder, så de bedst muligt kan nå deres mål. Fokus under vores besøg var, hvordan man bedst muligt dokumenterer forandring i lokalsamfundene.
Der stod dog ikke kun alvor på dagsordenen, og heldigvis var der både tid til tepauser og trommespil, hvilket gav tid os til at lære hinanden bedre at kende. Især vores mangelfulde trommeevner, gav anledning til latter.
Vi er glade for, at vi fik spændt rygsækkene på og drog ud på vores første Indienseventyr. Men som vi fik at vide af mange lokale, er 10 dage slet ikke nok tid til at opleve Indien. Det er derfor ikke det sidste vi ser til landet, og vi har heldigvis stadig en masse oplevelser til gode.