Af Kasper Waale
Baggrund
Tanken om et indisk nationalflag vandt frem i takt med et stigende ønske om at løsrive sig fra britisk koloniherredømme. Frem til Indiens selvstændighed i 1947, blev forskellige flag-design foreslået og benyttet sporadisk. I 1921 blev Gandhi præsenteret for et flag-design af en ung indisk studerende, som blev grundstenen for Indiens nuværende flag. Flaget bestod af en rød og en grøn vandret stribe, der skulle repræsentere henholdsvis Hinduismen og Islam – Indiens to største religioner. Gandhi tilføjede en hvid stribe for at inkludere og repræsentere Indiens andre religioner. En spinderok blev også tilføjet som symbol på det indiske folks kamp for at blive selvforsynende og uafhængigt.
Flaget i dag
Ved selvstændigheden i 1947 var den røde stribe skiftet ud med en safran-farvet stribe. Spinderokken var blevet erstattet af Dharma Chakra eller lovens hjul, der er afbilledet på søjler dateret til over 2000 år siden, hvor det første seriøse forsøg på at samle Indien fandt sted. Dette indiske flag, benyttes stadigvæk i dag.
For at afdæmpe religiøse spændinger, fik farverne tillagt nye betydninger. Indiens første vicepræsident og anden præsident forklarede bl.a., at Safran-farven skulle symbolisere afkald og ingen interesse for materiel velstand. Den hvide farve skulle være lyset og vejen til sandhed. Den grønne farve skulle betegne det indiske folks relation til den indiske jord og dens frodige flora, mens lovens hjuls bevægelse skulle påpege, at Indien må bevæge sig fremad og ikke modstå forandring.