Kødfrie dage på madplanen, plantebaserede produkter i indkøbskurven og for nyligt blev Veganerpartiet opstillingsberettiget til Folketinget. Er vi danskere blevet lige så vegetariske som indere? Og hvor vegetarisk er Indien egentlig?
Af Julie Eltong Mogen
En af de første ting man forbinder med Indien er, at det er et af verdens mest vegetariske lande. Det er der mange grunde til.
Buddha, der efter sigende skulle være en af den hinduistiske gud Vishnus fysiske skikkelser, viste vejen for den vegetariske livsstil. Med en befolkning bestående af 80% hinduer, så har der traditionelt været mange, som ikke har spist kød i Indien. Helt særlig er eksempelvis koen, der betragtes som et helligt dyr, hvorfor det at spise oksekød i særdeleshed anses for et no-go.
I hinduismen finder du også læren om dårlig karma, hvor princippet om ikke-vold (ahimsa) gør sig gældende. Herudover har mad ofte været forbundet til Indiens kastesystem, hvor det at spise kød traditionelt set ses som urent og har været associeret med lavkaster og kastesløse.
En anden årsag til, at Indien betragtes om verdens vegetariske forbillede kan være, at dette spirituelle og afslappende land udgør en kontrast til den vestlige livsstil, som passer rigtig godt ind i et vestligt narrativ. Alligevel lever kun 31% af indere fuldstændig vegetarisk. Hvad kan dette skyldes?
Stigende tendenser
Det handler på mange måder om det traditionelle overfor det moderne. Verden er blevet mere åben og set fra et globaløkonomisk perspektiv, så opfattes det at spise kød som et tegn på velstand.
I dag er det muligt at finde kød i supermarkederne i Indien, og der er da også en stigende tendens til, at kød anses for at være et tegn på sundhed. Det er altså blevet mere moderne at spise kød og et tegn på, at man er international.
Alt imens vi ser den modsatte tendens i Danmark, hvor det er blevet mere umoderne at spise stegt flæsk, hakkebøf og andre danske traditionelle retter, og emner som sundhed, bæredygtighed og dyreetik får os danskere til at spise mere grønt.
En Coop Analyse i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening fra 2019 viste, at cirka 140.000 danskere spiser vegetarisk (herunder vegansk), hvilket svarer til 2,5% af den danske befolkning. I 2017 var tallet 1,8%, hvilket er en markant stigning på bare to år. Herudover fandt de, at cirka 12% spiser overvejende vegetarisk, hvilket svarer til en tredobling siden 2010. Heriblandt har cirka en tredjedel af danskerne en eller flere ugentlige vegetariske maddage.
Noget kunne tyde på, at vi i begge lande bevæger os et sted midtimellem, og at vegetarismen er i et spektrum, hvor vi lever grønt og kødløst i flere forskellige grader og versioner. Man kunne derfor forledes til at tænke, om ikke danskerne og inderne på mange måder er rykket tættere på hinanden?
Tættere på hinanden
Det er lidt af en myte at se Indien som et rent vegetarisk land. Alligevel er en tredjedel af befolkningen vegetarer, hvilket er et højt tal sammenlignet med Danmarks 2,5%.
Vegetarisme-bølgen er voksende i Danmark og særligt blandt de unge, så man kan lokkes til at spå om en fremtid, hvor danskerne, til trods for en stor appetit for særligt svinekød, vil leve endnu mere vegetarisk. Så måske er Indien og Danmark i grunden mere ens i vores madvaner, end vi lige går og tror, og helt uden at vide det er rykket et stykke tættere på hinanden.