Indien

Pongal: En indisk høstfest

I Indien har man mange forskellige højtider, mærkedage og festivaller. En af de helt store er Pongal, som er den årlige høstfestival i Sydøstindien og er særlig populær i delstaten Tamil Nadu. Høstfesten strækker sig over fire dage og er i år fra 13.-16. januar 2021.

Af Julie Eltong Mogen

Hvordan fejres Pongal?

Høstfesten er en stor begivenhed, særligt fordi landet i høj grad lever af landbrug, hvorfor det er vigtigt at takke og give hyldest til sol, regn, dyr og jorden for en god høst.

Festivalen fejrer solens returrejse til den nordlige halvkugle, altså at vi nu går mere solrige dage i møde og takker samtidig naturen for en god høst. Det lyder umiddelbart underligt med en høstfest i januar i hvert fald i forhold til det danske vejr, men i Indien er årstiderne anderledes.

På høstfestens første dag gøres hjemmene grundigt rent, og nogle familier brænder gamle eller uønskede ting. Symbolikken er slutningen på det gamle og begyndelsen på noget nyt. Huse og gader pyntes op og dekoreres med flotte farverige mønstre (rangoli/kolam). Herudover køber mange familier nyt tøj og tager oliebade.

På andendagen (den store dag) under festivalen tilbereder man Pongal risretten, som familierne tilbyder til solguden i forbindelse med bøn. Her er der også nogle familier, der hædrer regnguden Indra i håb om, at næste høst bliver god med både sol og regn. I den forbindelse renser mange landmænd også deres redskaber. Senere på dagen spiser familien Pongal-retten sammen. “Pongal” er både navnet på høstfesten og risretten og betyder at “koge over”.

På tredjedagen tilbedes landbrugsdyrene og særligt koen, som er en af de hellige dyr i Indien. Dyrene bliver også dekorerede, og nogle af køerne bliver medbragt til templerne for at modtage velsignelse. Særligt populært er det på tredje og fjerde dagen at tage på udflugt. Mange familier tager til begivenheder som tyreløb- og kampe i Madurai eller Kuilapalayam, men begge dele er dog af dyreetiske årsager blevet omdiskuterede i de senere år.

På fjerde og sidste dag ofres der blandt andet ris til solguden, og nogle serverer det også for fuglene. Herudover tilbringer familierne dagen sammen, hvor de takker hinanden for hjælp under høsten, tager på udflugt og besøger hinanden.

Lad os håbe på at solen også snart kommer på retur herhjemme i Danmark.

Glædelig Pongal!