Nyheder

COVID-19 lægger en dæmper på Indiens største festival

Du kender måske de flotte billeder af glade mennesker dækket med farverigt pulver. Det er fra den indiske Holi-festival, der fejrer foråret, liv, kærlighed og håb.

Forårets opblomstring, fejringen af hinduismens guder, liv, kærlighed og håb.

De er alle essentielle dele af Holi-festivalen, som er en af Indiens mest levende og glædesfyldte festivaler.

På billeder af fejringen ses ofte farverigt pulver kastet op i luften og spredt ud over menneskemængder, vandballoner og store bål. I 2021 afholdes festivalen de fleste steder d. 28. og 29. marts. Hvor store gadefesterne bliver i år, kommer dog an på coronasituationen.

Holi-fest i en coronatid

I marts 2020, da forberedelserne til Holi var startet, var COVID-19 godt i gang med sit indtog i verden. Sundhedsministeriet i New Delhi kom med en opfordring til, at folk skulle undgå at deltage i store sammenkomster på grund af fare for spredning af virussen. Alligevel var der mange i flere indiske stater, der gik ud i gaderne og dekorerede hinanden med det farverige pulver til en glædesfyldt Holi-festival.

Mange tog dog deres forholdsregler ved at bære mundbind og undgå alt for store forsamlinger. I gadebilledet var også børn, der fremviste plakater med information om coronasmitte, og kvinder, der sang for at skræmme virussen væk.

I år ser det lidt anderledes ud. I flere stater i Indien stiger antallet af smittede og nye mutationer af virussen er brudt frem. Sundhedseksperter i Indien melder ud, at Holi-fejringen kan blive en superspreder, hvis folk ikke passer på og tager deres forholdsregler under festen.

Holi-deltagerne bliver af sundhedsmyndighederne opfordret til at følge reglerne i deres lokale område og hilse på folk med et åbent hjerte, men med mundbind og uden kram og håndtryk. Så mon ikke, der alligevel bliver lidt Holi-fejring i år?

Holi festivalens rødder

Holi er en hindufestival, som er blevet fejret rundt omkring i Indien i århundreder. Der er fundet nogle digte der dokumenterer, at fejringen af festivalen går helt tilbage til det 4. århundrede. Traditionerne og navnet på fejringen kan variere alt efter ,hvor i Indien den bliver holdt.

Der er forskellige bud på Holis oprindelse i den indiske litteratur. En af de populære beretninger stammer fra hinduistisk mytologi og handler om en konge, Hiranyakashyap, som ønskede at blive udødelig og tvang sine undersåtter til at tilbede ham som deres gud. Kongens egen søn, Prahlada, valgte at tilbede guden Vishnu i stedet, hvilket fornærmede hans far.

Den onde konge bad sin søster Holika, som var immun overfor ild, om at sidde på et brændende bål med hans søn Prahlada i skødet. Mens de sad blandt de rasende flammer døde Holika, mens Prahlada overlevede ved hjælp af sin hengivenhed til Vishnu, som beskyttede ham.

To dages Holi-fejring

Holi-festivalen strækker sig over to dage: Holi-aftenen og Holi-dagen.

Fejringen starter på Holi-aftenen med en bålceremoni, som ærer den mytologiske begivenhed om Holika, der dør på bålet. Ceremonien kaldes ‘Holika Dahan’, som betyder afbrænding af dæmonen Holika.

Efter solnedgang tændes bålene, som symboliserer det godes triumf over det onde. Nogle stryger asken hen over panden som et symbol på renselse og beskyttelse mod det onde. Offergaver kastes på bålet, og der synges og danses rundt om flammerne.

På den efterfølgende Holi-dag starter den glædesbetonede farvekrig. Mennesker fra alle aldersgrupper går ud i gaderne og kaster vand og farver på hinanden, mens der bliver festet til musikken. Blandt menneskemængden hører man også, at der bliver sunget Holi-sange og gamle folkesange.

Efter den vilde gadefest tager mange hjem og hygger sig med familien. Her bliver der lavet lækker mad, og ofte uddeles gaver og lykønskningskort til sine kære. Denne fejring bliver mange steder også kaldt ‘Kærlighedsfestivalen’, da den symboliserer dagen, hvor folk lægger gammel vrede og konflikter bag sig og møder hinanden med varme og godt humør.

Hvis du er interesseret i at læse mere om Holi-festivalen, kan du læse mere her.