Nyheder

Mother Teresas historie og hendes forbindelse til Aktion Børnehjælp

Mange har hørt om Mother Teresa, men ofte kender de ikke til detaljerne om hendes humanitære arbejde. Faktisk er der en tæt forbindelse mellem Mother Teresa og Aktion Børnehjælp.

Aktion Børnehjælps historie går tilbage til 1955, hvor Abbé Pierre kom til Danmark og motiverede danskerne til at deltage i klunserbevægelsen med mottoet “Først at hjælpe dem, der lider mest”.

I 1965 foregik den første klunseraktion i København for på Abbé Pierres opfordring at rejse penge til en mælkeforsendelse til Mother Teresa. Det blev startskuddet til Aktion Børnehjælp – dog under navnet Abbé Pierres Klunsere, S.O.S. Tørmælk.

I 1977 blev organisationen officiel repræsentant i Danmark for Mother Teresas arbejde, og i 1980 ændredes navnet til Mother Teresas Medarbejdere i Danmark.  Først i 1994 blev navnet ændret til Aktion Børnehjælp.

I dag har vi fortsat en fælles mission med Mother Teresa: At arbejde med fokus på uddannelse og at undgå fattigdom, men også at udfordre idéer om kaste og kønsroller.

Hvem var Mother Teresa og hvad gjorde hun?

Mother Teresas oprindelige navn var Agnes Gonxha Bojaxhiu, og hun blev født den 26. august 1910 i Skopje, Makedonien. Allerede som barn var Mother Teresa overbevist om, at hun gerne ville være missionær en dag.

Som 18-årig blev hun medlem i Lorento-ordenen i Rathfarnham i Irland som lavede hjælpearbejde i Indien. Der tog hun navnet Teresa efter en karmelittersøster, som havde inspireret hende.

I 1929 rejste Teresa til Loretosøstrenes ejendom i et af Calcuttas slumkvarterer. Her startede hun sit virke som underviser og senere som leder af klosterets skole. Hendes ambition var at redde så mange børn som muligt fra den analfabetisme, som tit var grunden til fattigdom.

Den voksende fattigdom og lidelse i skolens område, gjorde hende i stigende grad foruroliget. At undervise var ikke længere nok for Teresa, og derfor grundlagde hun ordenen “Missionaries of Charity” i 1950.

“Der er medicin og behandlingsformer for alle slags sygdomme. Men medmindre der er hænder, der er villige til at tjene, og hjerter der er villige til at elske, tror jeg ikke, der findes noget middel mod den forfærdelige sygdom at være uønsket.”

Mother Teresa

Organisationen voksede i de følgende år og bredte sig verden over. Det første hjem åbnede søstrene i 1952, og i 1960 fandtes der i Indien 25 hjem, hvor for fattige kunne få mad, men endnu vigtigere omsorg.

I 1988 var 70.000 mennesker i verden medarbejdere på Mother Teresas projekt. I dag er organisationen aktiv i Asien, Afrika, Latinamerika, Nordamerika, Europa og Australien med hospicer, hospitaler børnehjem og hjem for fattige.

Hendes indvirkning i verden

Mother Teresa vandt mange priser, men den mest betydningsfulde var Nobels Fredspris i 1979.

Hun døde i 1997. Hendes dødsdag den 5. september blev udnævnt til officiel festdag.

Mother Teresa blev saligkåret i 2003 af Pave Johannes Paul II, og i 2016 blev hun af Pave Frans helgenkåret.