Nyheder

Jernmangel er et stort problem hos unge kvinder i Indien

Et stort sundhedsproblem hos unge kvinder i Indien, er jernmangel. Over halvdelen af de unge kvinder i Indien lider af jernmangel.

Af Astrid Larsen, Projekt- og formidlingspraktikant 

Et stort sundhedsproblem hos unge kvinder i Indien, er jernmangel – også kaldet anæmi. Over halvdelen af de unge kvinder i Indien lider af anæmi, hvilket kan have konsekvenser som hovedpine, træthed, mindsket indlæringsevne og en masse andre symptomer. Anæmi i delstaten Orissa er blandt de højeste i hele landet.

Kost spiller en rolle

Jernmangel er en af de typiske årsager til for lavt hæmoglobinniveau (blodprocent). Problemet med jernmangel hos kvinder i Indien skyldes ofte, at de unge kvinder spiser sidst i hjemmet, og dermed må de spise de rester, der er tilbage, som fx kan være ris uden andet tilbehør.

Et for lavt hæmoglobinniveau, er ofte et symptom på fejl- eller underernæring, når man for eksempel ikke har adgang til en varieret kost. Det er nemlig vigtigt, at kosten er sammensat af forskellige fødevarer, så kroppens forskellige behov dækkes, herunder mængden af jern i kroppen.

Fejl- og underernæring skaber også et andet problem for kvinderne og deres børn, idet det ofte vil nedarves til børnene. Det betyder, at barnet vil lide af fejlernæring og herunder mangle jern allerede fra fødslen. Denne problematik bliver dermed ved med at eksistere, hvis ikke denne cirkel brydes.

Jerntabletter til unge kvinder

I Indien forsøger man blandt andet at komme problemet til livs gennem regeringsprogrammet ‘Adolescent Anaemia Control’, som blev lanceret i 2000 i delstaten Orissa. Programmet skal eliminere anæmi hos unge piger ved blandt andet at levere ugentlige jern- og folsyre kosttilskud (IFA) til kvinderne.

Problemet er dog, at i de fleste tilfælde er disse tabletter ikke tilgængelige hos dem som skal udlevere tabletterne; og hvis de er tilgængelige, indtager de unge piger dem ikke regelmæssigt på grund af manglende viden.

Fokus på anæmi gennem projekter

I projektet Familier Bekæmper Fejlernæring er tredje målsætning, at kvinderne gennem fortalervirksomhed skal stå op for deres rettigheder. Det kræver først og fremmest at kvinderne bliver bevidste om, at de har ret til jerntilskud gennem regeringsprogrammet. Derfor er det vigtigt, at de holder fast i deres rettighed og råber op omkring det.

Derudover har projektet forbedret og skabt mere fokus på næringsrig mad gennem etablering af køkkenhaver i adskillige husholdninger i Balasore-distriktet i Orissa. Det er blandt andet blevet nemmere og mere tilgængeligt for husstandene at lave næringsrige måltider, som indeholder flere grøntsager. I alt har 2643 husholdninger fået køkkenhaver, og 390 udenfor projektet har også anlagt køkkenhaver, da de har fået inspiration fra projektet, naboer, venner eller familie.

Derudover vil det nye projekt Unge Kvinder – Fælles Handling, som også skal implementeres i Orissa, og som starter i marts 2022, også have fokus på, at kvinderne bliver bevidste om deres rettigheder og muligheder, herunder retten til at få jerntabletter.