Af Mohona Bhuyan, projekt- og formidlingspraktikant
27/01/2023
Puchka er en ikonisk street food i det indiske subkontinent og hedder, afhængig af regionale varianter, blandt andet også Pani Puri eller Gol Gappa. Det er på størrelse med en mundbid og tilbyder en smagseksplosion af vegetariske ingredienser. Her får du en opskrift (stor portion til en gruppe madglade) på Puchka, den bengalske variant, til de aftener du føler dig i humør til at være lidt usædvanlig. OBS! Du skal starte mindst 13 timer før servering.
Ingredienser
Krydderiblanding
- Led efter “Pani Puri Masala” fra bazaren (den er stærk!)
Eller hjemmelavet:
- 2 spsk spidskommen pulver
- 2 spsk korianderpulver
- 2 spsk chiliflager (eller ikke, hvis din Puchka ikke skal være stærk)
Chotpoti (Ærteblanding)
- 500 gram tørrede ærter (led efter brune tørrede ærter fra bazaren)
- Vand til kogning
- 1 1/2 tsk salt
- 400 gram kogte kartofler
- 2 spsk krydderiblanding
Du kan evt. også bruge kikærter som erstatning til tørrede ærter.
Toppings
- 1/2 agurk
- 6 kogte æg
- 2 rødløg
- En håndfuld friske korianderblade
Tamarindsauce
- Led efter “Tamarindpaste” i bazaren
Eller hjemmelavet:
- 100 g pakket tamarind fra bazaren
- 2 dl vand
- Sukker og salt til smagning
Puri
- Puri – friturestegte sprøde hvede-kugler (led efter “Pani Puri Pellets” i bazaren)
- Olie til friturestegning
Fremgangsmåde
Hjemmelavet krydderiblanding
- Hvis uden chili, bland spidskommen- og korianderpulver sammen.
- Hvis med chili, put chiliflager på en varm pande uden olie. Rist dem i et halvt minut (eller indtil det svier i øjnene) – det gør dem ekstra stærke.
- Bland de ristede chiliflager med spidskommen- og korianderpulver, og læg blandingen til side til ærteblandingen og/eller som topping til den færdige ret.
Chotpoti
- Rens de tørre ærter rene og sæt dem i blød med en mængde vand, der dækker dem. Natten over eller mindst 12 timer.
- Når tiden er gået, dræn vandet, rens kikærterne igen og kog dem med en god mængde vand.
- Efter kogning, skal der beholdes vand i gryden til 1 cm under toppen af ærterne.
- Skræl, kog og hak kartofler i ikke for store terner.
- Bland de hakkede kartofler sammen med ærterne.
- Put salt og krydderiblanding i ærteblandingen.
- Put evt. over i en serveringsskål med lidt frisk koriander på toppen.
Toppings
- Hak agurk i små terner/splitter.
- Kog æg og hak dem i terner/splitter.
- Hak frisk rødløg i terner.
- Hak frisk koriander.
- Sæt evt. hver ingrediens over i separate skåle til senere servering.
Hjemmelavet tamarindsauce
- Put tamarind i en lille gryde med vand.
- Varm op indtil det bliver en tynd sauce.
- Smag til med sukker og salt.
Puri
- Frituresteg puri (så mange du vil have) i en dyp pande med en god mængde olie, indtil de ‘puffer’ op med en gylden farve.
- Server i en stor skål.
Når du har alt på bordet, begynder du med at slå et hul i toppen af din puri, eksempelvis med skaftet af en teske. Herefter putter du din chotpoti i, efterfulgt af toppings, tamarindsauce og krydderi.
Velbekomme!