Vi har lige fejret FN’s internationale toiletdag, som har tæt tilknytning til vores projekt Bedre sanitet giver bedre sundhed i Odisha, Indien.
Af Mohona Bhuyan, projekt- og formidlingspraktikant
29/11/2022
Det er måske ikke noget vi, i Danmark, tænker meget over, men adgang til toiletter er ikke en selvfølge for millioner af mennesker på kloden. FN har udnævnt en international toiletdag, som er tæt tilknyttet til vores projekt Bedre Sanitet giver Bedre Sundhed.
FN’s internationale toilet dag
Den 19. november 2022 er FN’s årlige internationale toiletdag og er med til at skabe opmærksomhed på en global problemstilling om dårlige sanitetsvilkår. I en post-COVID-19 verden hvor den privilegerede befolkning har gjort det til en vanesag at jævnligt desinficere, findes der nu stadig en stor del af befolkningen, som ikke har adgang til toilet, rent vaskevand og rent drikkevand. Faktisk er det 4,2 milliarder ud af de 8 milliarder mennesker på Jorden som ikke har adgang til sikre sanitetsforhold. Omkring 673 millioner mennesker praktiserer besørgelse i det fri, det som man på engelsk kalder for ‘open defecation’, som kan føre til sygelighed og dødelighed.
Der er mange faktorer i spil, til hvorfor folk besørger i det fri, og hvorfor over halvdelen af verden ikke har adgang til sikker sanitet. Det kan være manglende viden om bakterieoverførsel, vanesager og/eller manglende opbakning om et kloaksystem fra lokale autoriteter i en bestikkelseskultur i bananrepublikker.
Hvordan sikrer vi sanitetsforhold?
NGO’er som Aktion Børnehjælp arbejder fra et helhedsorienteret perspektiv i projekter i Indien. Projekter som Bedre Sanitet giver Bedre Sundhed giver skolebørn og forældre træning i ordentlig håndvask og opbygning af hjemmelavede håndvaskstationer. Projektet har i november 2022 trænet skolelærere i landsbyer om sanitet, som de kan lære fra sig til deres familier og elever. I landsbygrupper øves der på argumenter for at stoppe besørgelse i det fri, samt øves der på hvordan relevante autoriteter kontaktes, sådan så sanitetsforholdende forbedres langsigtet.
Alle i landsbyen er inkluderet og der sættes tryk på, at det kollektive har flere kræfter end den enkelte. Hertil transformeres de individuelle handlinger som skader sanitet i landsbyer til kollektive handlinger for at mindske dødeligheden i samfundet.
Hvis du vil læse om fremskridt og resultater i projektet Bedre Sanitet giver Bedre Sundhed, kan du gøre det her. Hvis du føler dig i humør til at se en film om toiletter og blodkogende social uretfærdighed, kan du se traileren til den indiske film “Toilet: A love story” her. God fornøjelse!