Indien ratificerede FN’s børnekonvention for mere end 20 år siden, og der er heldigvis sket forbedringer, men især ude på landet i Indien er der stadig tusindvis af børn og voksne, der ikke kender deres grundlæggende rettigheder.
Piger har højere fravær
Sabnam har ligesom mange andre piger et brændende ønske om at få en uddannelse. Desværre er der i hendes familie ikke tradition for at sende piger i skole, da de helst skal blive hjemme og hjælpe til med husholdningen.
I lighed med Sabnams familie er der mange familier, der tøver med at sende deres døtre i skole. Uddannelse bliver nemlig ofte betragtet som en luksus, da børnenes skolegang ikke bidrager øjeblikkeligt til familiernes økonomi.
Tendensen afspejler sig i de seneste undersøgelser af læsefærdigheder i Indien, der viser, at bare 66 % af Indiens kvinder kan læse, hvorimod over 80 % af Indiens drenge kan læse.
Takket være den fokuserede indsats med undervisning i grundlæggende menneskerettigheder, er det dog lykkedes Sabnam at overbevise hendes forældre om, at hun har ret til at gå i skole og få en uddannelse.
Vi vender tendensen
I samarbejde med vores indiske partner, Alternative for Rural Movement (ARM), underviser vi i alt 1.000 børn i grundlæggende rettigheder. I 20 forskellige landsbyer i Baliapal i delstaten Orissa mødes børnene en gang om måneden og lærer om deres rettigheder. Særligt retten til uddannelse og sundhed står højt på dagsordenen.
For at skabe mest muligt opmærksomhed om børns rettigheder samarbejder vores partner, ARM, også med de lokale medier. Fire gange om året er der et indstik i aviserne, så læserne holdes orienterede om udviklingen indenfor fremme af børns rettigheder.
Børnene arbejder ligeledes med børnerettighedsmagasiner, der er rettet mod alle deres kammerater på skolerne samt deres forældre og undervisere. Målet er at give både børn og voksne viden og brugbare redskaber til at skabe positive forandringer i deres lokalsamfund og på sigt mindske det høje frafald i skolerne.
Uddannelses betydning
Meget forskning tyder på, at når du uddanner en kvinde, uddanner du hele hendes familie. Aktion Børnehjælp giver hver dag redskaber og viden til både piger og drenge, og vi vil gerne hjælpe endnu flere. Vil du være med?