CARE – Climate Adaptation for Resilience and Empowerment
Projektperiode: April 2023 – Januar 2025
I samarbejde med: Vores lokale partner ARM, støttet af Civilsamfund i Udvikling.
Konsekvenserne af klimaforandringer bliver stadig mere mærkbare verden over. I de områder, vi arbejder i, oplever de mest udsatte familier, hvordan cykloner bliver kraftigere, tørkeperioder bliver længere og varmere, og regnsæsonerne bliver mere voldsomme. Når klimaforandringerne rammer allerede sårbare familier i landområderne, kan det have alvorlige konsekvenser for deres sundhed og fødevaresikkerhed.
I projektet Climate Adaptation for Resilience and Empowerment arbejder vi derfor på at styrke familiernes evne til at tilpasse deres ernæringshaver til de nye klimaforhold. Vores mål er at øge modstandsdygtigheden hos nogle af de mest udsatte familier, så de bedre kan håndtere de klimarelaterede udfordringer i deres område og sikre deres adgang til sund og nærende mad.
Målsætning 1: Lokalpartner med klimaekspertise
Stærke partnerskaber og lokal forankring er centralt for vores arbejde. Et vigtigt aspekt af projektet er derfor at styrke vores partner, ARM, til at kunne støtter lokalbefolkningen i at gøre deres ernæringshaver mere modstandsdygtig over for klimarelaterede udfordringer
Vores partner, ARM, der står for selve implementeringen af projektet, har omfattende erfaring med etablering af ernærings haver, der udnytter de knappe ressourcer, som familierne har ved hånden, men klimatilpasning var et nyt område for de da projektet startede. Projektet start havde derfor fokus på, at kapacitetsopbygge og styrke ARM som en organisation til at kunne støtte familierne med viden og erfaring indenfor klimatilpasning af ernæringshaver. Projektet har derfor i høj grad inddraget lokale eksperter på området i blandt andet risikovurdering, ernæringshave klimatilpasning og vandressourceforvaltning.
Målsætning 2: Klimatilpasning af ernæringshaver
Målsætningen er, at ved projektets afslutning har familierne viden og evner til aktivt klimatilpasser deres ernæringshaver og derved bliver mere modstandsdygtig over for klimarelaterede udfordringer i området.
For at opnå dette vil vi udstyre familierne med viden og erfaring i klimatilpassede dyrkningsmetoder og effektiv vandforvaltning. Familierne vil deltage i træningssessioner, hvor de lærer at tilpasse deres haver ved hjælp af mere modstandsdygtige afgrøder, øget afgrødediversitet og alternative dyrkningsmetoder, såsom brug af flytbare vækstposer. Derudover deltager de i vidensdelings på tværs af landsbyer og udviklingen af en bedst praksis guide, baseret på deres specifikke erfaringer i løbet af projektet.
Lokale frøbanker
I projektet etableres frøbanker drevet af kvinder fra landsbyerne, som for undervisning og støtte i dette i løbet af projektperioden. Frøbankerne vil have en bred vifte af frø tilpasset forskellige sæsoner. Dette vil sikre, at familierne har adgang til frø til lave priser og kan opretholde en varieret afgrødeproduktion året rundt. Frøbankerne vil også indeholde manualer med anbefalede frøkombinationer til at håndtere klimarelaterede risici som oversvømmelser. I tilfælde af cykloner vil frøbankerne hjælpe familierne med hurtigt at genetablere deres haver uden længere nedetid.
Klimatilpasningsmanual
Under projektet udvikles en manual med bedste praksis for klimatilpasning af ernæringshaver. Manualen vil bygge på ARMs samarbejde med eksperter og inddrage feedback fra familierne, som tester og diskuterer metoderne. Manualen vil indeholde billeder og illustrationer for at gøre det nemt for alle at forstå og anvende metoderne.
Efter træningssessionerne tester familierne de forskellige metoder og diskutere dem i grupper og feedbacken bliver løbende samlet, for at sikre anvendeligheden af de forskellige metoder i manualen. Familiernes afprøvning af de forskellige metoder og feedback vil derfor være central for udviklingen af den endelig manual.
Udfordringer og Fremtidige Perspektiver
I vores tidligere projekt, Familier bekæmper Fejlernæring, var ernæringshavernes positive effekt på familierne sundhed tydelig. Desværre ramte flere cykloner og oversvømmelser området i løbet af projektperioden, hvilket ødelagde mange familiers ernæringshaver og begrænsede både deres høst og mulighed for at bevare frø til kommende sæsoner.
På trods af ødelæggelserne var familiernes motivation for at genopbygge deres ernæringshaver tydelig og mange var hurtigt genetableret inde for kort tid, der viser hvor vigtig ernæringshaverne var blevet for familierne. Klimatilpasning af ernæringshaverne er derfor vigtigt for at minimere både tabet af afgrøderne og frøene familierne gemmer til næste sæsoner, når klimaet er en udfordring.