Af Sophie Amalie Eiholm Kjær
Chhath Puja er en antik hinduistisk festival som historisk hører til det indiske subkontinent og fejres oftest i staterne Bihar, Jharkhand, Odisha, Uttar Prdesh og Vestbengalen. Særligt i Bihar anses festivalen som en af de større og deltagerne begynder ofte på forberedelserne flere dage før. I år falder festivalen d. 2. november – blot 6 dage efter lysfestivalen Diwali og den sjette dag i den hinduistiske kalender, kartika. Faktisk har ordet ’Chhath’ rødder i tallet den ’sjette’.
Festivalen bliver fejret med bøn og andre religiøse ritualer såsom puja (tilbedelse). Herudover bades der i Ganges-floden og som en del af fejringen fastes der også. Fejringen strækker sig over fire dage for at tilbede solguden, Surya, og søge hans velsignelse. Ligeledes er festivalen en tak til Surya for opretholdelsen af liv på jorden, sundhed og velstand. Ritualerne bliver primært udført af kvinder, men mænd ses også ofte bade i floden.
De 4 dage af Chhath Puja
Som sagt, bliver festivalen fejret over fire dage. Den første dag bliver kaldt ’Nahai Khai’ som bogstaveligt betyder ’bade og spise’. Her bades der i hellige floder, gerne Ganges, og vand fra floden tages med hjem til at lave mad som en ofring til solguden. På anden dagen, kaldt ’Kharna’, fastes der typisk et halvt døgn, hvor hverken mad eller vand indtages. Fasten afsluttes med puja og ’prasad’, en mad ofring, til Surya. På den tredje dag faster man som dagen forinden og om aftenen har man ligeså en rituel ofring ved solnedgang. Den fjerde dag er anset som den mest gunstige efter et morgenritual er udført. Familien samles og tager til floden for at bede til solopgangen og når ritualet er ovre, bryder de deres faste med vand og ingefær med sukker.
Hvorfor fejres festivalen?
Chhath Puja er en af de ældste overlevende festivaler. Der er flere grunde til at fejre festivalen, og de har alle fodfæste i hinduistiske myter og traditioner. Mange anser festivalen for at være vigtig idet den er omtalt i antikke hinduistiske epos. I en af disse heltesagn udfører Draupadi, der er kone til Pandavaerne (fem anerkendte brødre), lignende ritualer som i dag og får sine ønsker opfyldt.
Chhath puja er i bund og grund en natur-festival da de fleste af tingene brugt er naturlige og miljøvenlige. Frem for alt, er de mytiske ritualer fra festivalen med til at skabe mental ro og rense krop og sjæl.