Børns rettigheder, Indien, Verdensmål

Sundhed forbedres blandt børn og mødre

mor og barn

I landsbyerne hos det oprindelige folk fra delstaten Andrah Pradesh, er der store sundhedsproblemer. Fejlernæring blandt nyfødte og børn under 5 år er et udbredt problem, som har stor indflydelse på børnenes mentale og fysiske udvikling. Fejlernæring blandt børnene starter allerede under graviditeten, da de fleste mødre lider af anæmi (blodmangel). Mødrenes anæmiske tilstand påvirker ikke alene deres eget helbred, men også fostrets, samt muligheden for at producere nok mælk til amning. For at komme nogle af disse problemer til livs realiserer vi, i samarbejde med vores partner Socio-Economic Educational Development Society (SEEDS), projektet ’Sundhed og Læring’ i syv landsbyer.

Graviditets- og efterfødselspleje
I projektet udføres der jævnlige sundhedstjek af børn og mødre, der rådgives om medicin, og sundhedshjælpere opkvalificeres  for at sikre, at børn og deres mødre er raske og får en sund kost.

Sita på 25 år er glad for at være en del af projektets ernæringsprogram. Hendes første barn var sundt og raskt ved fødslen, men blev i tiden efter fejlernæret på grund af mangel på brystmælk. Sita har nu fået sit andet barn, og hun får jævnligt vedledning af projektets sundhedshjælpere i forhold til barnets fysiske og mentale udvikling. Sita ammer stadig, og barnet har det godt.

Ramlaxmi bliver også holdt under opsyn og vejledt af projektets sundhedskoordinator. Hun blev som 19-årig gravid med sit første barn. Det var ikke planlagt, og hun kendte ikke de konsekvenser, det førte med sig at være gravid i så ung en alder. Under graviditeten havde hun problemer med sin vægt, og barnet blev født alt for tidligt. Ramlaxmi er i dag 22 år, og gravid i 7. måned med sit andet barn. Sundhedskoordinatoren følger hendes graviditet, og både Ramlaxmi og barnet er raske.

Poorna

Poorna vaccinerer småbørn i en af landsbyerne

Oplysning omkring folsyre
Poorna er sundhedskoordinator hos SEEDS. Hun deltager aktivt i regeringens sundhedsarrangementer. Hun ledsager lærere og sundhedshjælpere under deres faste besøg rundt i landsbyerne for at opfordre børn til at gå i skole. Samtidig benytter hun lejligheden til at oplyse mødre om fordelene ved at tage folsyre under graviditeten. Poorna tager også til andre nærliggende landsbyer for at udføre sundhedstjek og overvåge gravide og ammende mødres ernæring og vækst.

Køkkenhaver forbedrer ernæring
Som en del af projektet opfordres forældre også til at lave køkkenhaver. Easwar Reddys forældre deltog i et forældremøde på skolen, hvor det kom frem, at familien har et stort område bag deres hus, som ikke bliver brugt til noget. SEEDS opfordrede derfor familien Reddy til at dyrke deres baghave, og nogle måneder senere gav haven et flot udbytte. Familien har nu set fordelene ved at dyrke jorden, og de er blevet et forbillede for andre familier i området. Baghaven er synlig for de omkringliggende huse – derfor håber SEEDS, at det kan inspirere andre til også at lave en køkkenhave.