Nyheder

Kvindens rolle i Diwali

Af Mathilde Nielsen

Højtiden Diwali er for mange indere, hvad jul er for os danskere. En højtid fyldt med traditioner, gaveudvekslinger og kærlighed. Højtiden byder på flere ritualer, der primært udføres af kvinder.

Ligesom moder har hovedrollen i køkkenet i juleklassikeren “Højt Fra Træets Grønne Top,” har den indiske højtid Diwali også bestemte ritualer, der primært udføres af kvinder. Her er nogle af de mange ting, som kvinderne får tralvt med i den november måneds højtid.

Indkøb

Når der skal fejres Diwali i Indien, skal der købes ind til en fem dages festival, hvor lys, lykke og velstand fejres. Indkøbene består blandt andet i de mange råvarer til flere festmåltider, smukke silkesarier, fyrværkeri, små holdere til vokslys håndlavet i ler, friske blomsterkranse og søde sager til at give i gave til familie og venner. Flere og flere familier har gjort det til en tradition, at tage ud og købe ind til højtiden sammen.

Udsmykning af huset

Det siges, at hvis familien hus er rent og smukt, vil gudinden Lakshmi besøge hjemmet og bringe velstand til familien. Derfor består en stor del af forberedelserne i at gøre rent og pynte op, med både blomster, lysguirlander og små vokslys i massevis.

Familiens børn hjælper med at sætte lysene op i alle rum. Men en helt særlig opgave, som det mest er mødre og døtre, der tager sig af, er at tegne den traditionelle rangoli. En rangoli er et lille kunstværk lavet af farvet pulver på gulvet foran husets hoveddør. Den signalerer en varm velkomst til familie og venner, og ikke mindst gudinden Lakshmi.

Tilberedning af festmåltid

Som regel er det kvinderne i hjemmet, der forbereder Diwalis festmåltid. Flere steder i Indien er det traditionen, at manden og sønnerne spiser først, og døtrene og moderen spiser bagefter. Men til Diwali er det mere almindeligt, at hele familien spiser sammen og fejrer højtiden samlet.

Har du set, at vi giver en opskrift på samosas, der er en typisk del af Diwali måltidet?

Fadet med offergaver

Under Diwali er det typisk gudinden Lakshmi og guden Ganesha, der tilbedes. Nogle familier tager i et tempel, hvor andre bliver hjemme og sætter deres eget lille alter op. Her har kvinden som regel også en vigtig rolle.

Det er oftest hende, der udsmykker og holder det traditionelle fad med offergaver, på hindi kaldt Pooja Thali. For mange indiske kvinder spiller fadet og dets udsmykning en stor rolle. Fadet udsmykkes med smukke farver, spejle og religiøse symboler så som tegnet Om.

Derudover skal de rigtige offergaver ligge på fadet. Disse tæller blandt andet hele riskorn, rødt pulver lavet af gurkemeje, røgelsespinde, kokos, blomster, søde sager.