Nyheder

Kvinder i kamp mod fejlernæring

I projektet Familier Bekæmper Fejlernæring er de lokale kvinders store engagement uundværligt i arbejdet for at forbedre ernæringstilstanden i familierne.

Fejlernæring blandt den indiske befolkning er stigende. Det fremgår af den femte og seneste udgave af rapporten National Family Health Survey (NFHS-5) udgivet af det indiske sundhedsministerium, som blev udgivet i december 2020.

De nye tal om stigende under- og fejlernæring understreger vigtigheden af vores projekt Familier Bekæmper Fejlernæring. I delstaten Orissa arbejder vores partner ARM (Alternative for Rural Movement) på at udbrede viden om fejlernæring og hjælpe beboerne i 10 landsbyer med at etablere køkkenhaver, så de selv kan gro nærende mad.

Projektet kan ikke lykkes uden de lokale kvinder, som i de fleste familier er nøglen til at sikre forbedret ernæring for hele familien. I anledningen af kvindernes internationale kampdag sætter vi derfor fokus på, hvordan kvinder har været med til at sørge for, at projektet er blevet en succes.

En sundere familie

Kvinder har fra start været omdrejningspunkt for projektet, da fejlernæring går igen fra generation til generation i en ond cirkel. En underernæret mor vil føde et underernæret barn, som på et tidspunkt selv vil blive en underernæret mor. Det kan du læse mere om i artiklen Piger fanget i en ond cirkel.

Hvis moren er sund, så bliver hendes barn også sundt. Hvis ikke jeg giver mit barn den korrekte ernæring nu, så vil hun få svage og fejlernærede børn i fremtiden

Samita er en af kvinderne, der har fået hjælp gennem vores projekt Familier Bekæmper Fejlernæring

Da fejlernæring kan gå igen fra generation til generation er en central del af projektet, at især kvinder oplyses om årsagerne til og konsekvenserne af fejlernæring. Sasmita er en af de kvinder, som har lært meget af sin deltagelse i projektet.

”Vi burde alle spise grøntsager,” fortæller Sasmita. ”For hvis moren er sund, så bliver hendes barn også sundt. Hvis ikke jeg giver mit barn den korrekte ernæring nu, så vil hun få svage og fejlernærede børn i fremtiden.”

Sasmita fortæller også, at hendes families sundhed er blevet bedre som følge af hendes nye viden. Selv har hun oplevet en klar forbedring i sit hæmoglobinniveau. Hvorfor det er vigtigt, kan du læse mere om i vores artikel Oplysning om ernæring giver sundere familier.

”Grunden til, at det er forbedret er, at jeg fik besked på at spise grønne bladgrøntsager og tage jerntabletter,” siger Sasmita.

Samtidig er hun stoppet med at give sine børn mad fyldt med tilsætningsstoffer. ”Vores spisevaner har ændret sig,” fortæller Sasmita. ”Mine børns helbred er gradvist blevet bedre.”

Sundhedsarbejdernes vigtige indsats

Mødrene, der sørger for, at familierne får bedre ernæring, er ikke de eneste kvinder, som er essentielle for projektet. I hver af landsbyerne arbejder kvindelige sundhedsmedarbejdere for at forbedre sundhedstilstanden blandt landsbyboerne.

En af dem er Shakuntala, som vejleder unge kvinder i, hvad de kan gøre for at fremme en sund udvikling hos dem selv og deres børn.

Shakuntala har lært meget om kostens betydning gennem projektet.

”Før havde jeg begrænset viden om de her emner, og ARM’s ansatte har hjulpet med at forstå det bedre,” fortæller hun.

”Jeg er meget glad for, at de unge kvinder forstår det bedre nu.”

Shakuntala fortæller, hvordan projektet har hjulpet hende i hendes arbejde som sundhedsmedarbejder.

Som led i projektet har det mor- og barncenter, hvor Shakuntala arbejder, også fået hjælp til at etablere en ernæringsrigtig køkkenhave.

”Gravide kvinder, teenagere og unge kvinder vil spise de her næringsrige grøntsager og se, hvilke sundhedsmæssige fordele det giver”, understreger sundhedsmedarbejderen.

Projektets gode resultater i kampen mod fejlernæring kunne vi ikke have opnået uden de lokale kvinders indsats og engagement. Det er værd at hylde.