Af Sabrina Øster
Indien er kendt for sine mange kulturer, sprog, religioner, traditioner og stater. Netop dette gør Indien til et særligt fascinerende land. Det kan dog virke lidt forvirrende at finde rundt i landets mange facetter, og derfor har vi samlet nogle af de vigtigste informationer her.
Hvor ligger Indien?
Indien er arealmæssigt det syvende største land i verden og ligger i den sydlige del af Asien. Det grænser op til Kina, Bhutan, Nepal, Pakistan, Bangladesh og Myanmar. Til sammenligning er landet 77 gange større end Danmark og har det næsthøjeste antal indbyggere i verden. I forhold til befolkningstætheden ville det svare til, at der i Danmark boede cirka 17 millioner mennesker. På nuværende tidspunkt bor der omkring 1,3 milliarder mennesker i Indien, og hvert år er der en befolkningstilvækst på 1,37 %. Hvis væksten fortsætter i samme tempo, har FN estimeret, at Indien i 2027 vil overgå Kina og blive det mest befolkningsrige land i verden.
Indien består af 29 stater, der hver er inddelt i distrikter og underdistrikter. Ud over fastlandet består det indiske rige også af øgrupperne Lakshadweep, Andamanerne og Nikobarerne samt Sunderbans. Naturen og klimaet varierer, da landet breder sig ud over et stort geografisk område. I Himalayaområdet er der køligt og bjergrigt. Nord på er der store sletter og tempereret klima, og i det sydlige Indien er der lange kyststrækninger med overvejende tropisk klima. Det vil sige, at der i Himalayaområdet kan falde store mængder sne, mens der i Sydindien er en gennemsnitstemperatur på 25 grader.
Udbredte sprog og religioner
Indien har 22 officielle sprog, hvoraf engelsk og Hindi er de to mest udbredte. Det er også disse sprog, regeringen benytter, når der skal kommunikeres med befolkningen. Nogle af de andre anerkendte sprog er urdu, tamil, telugu, bengali, marathi og punjabi, der snakkes på delstatsniveau. Udover de officielle sprog tales der over 1700 forskellige sprog i Indien.
Religionsdiversiteten i Indien er stor og fordelt således: hinduer (80,5 %), muslimer (13,4 %), kristne (2,3 %) sikher (1,9 %). Selv om Indien ikke har nogen statsreligion, anses hinduismen for at være landets traditionelle religion, og det er også den, man typisk møder i gadebilledet. I nogle dele af landet kan man dog opleve et flertal af muslimske eller kristne indbyggere trods hinduismens store udbredelse. Er du interesseret i at vide mere om hinduismens centrale guder, kan du læse med her.
Tidligere britisk imperium
Indien blev uafhængig i 1947 efter at have været en del af det britiske imperium i et århundrede. Uafhængigheden blev resultatet af flere års oprør mod det indiske styre, hvor massebevægelser blev startet af forskellige ledere landet over. En af de mest berømte var Mahatma Gandhi, der startede de første oprører i 1920, og som var særlig kendt for sit ikke-voldelige lederskab. Efter uafhængigheden blev Indien en demokratisk republik med en føderal regeringsform. Regeringen forener de i alt 29 selvstyrende stater i landet, der hver især har deres egne administrative inddelinger.
Indien har både en præsident og en statsminister; Pranab Mukherjee fra Kongrespartiet, der har siddet som præsident siden 2012, og Narendra Modi fra det hindunationale parti Bharatiya Janata Party, der blev valgt som statsminister i 2014 og genvalgt sidste år. Ifølge grundloven regerer de to parter i fællesskab, men i praksis fungerer det anderledes. Præsidenten er landets statsoverhoved udadtil og udnævner statsministeren efter godkendelse fra underhuset. Statsministeren er til gengæld den, der har den højeste politiske magt og dermed den med mest indflydelse på landets udvikling.
Er du lige så vild med Indien som Aktion Børnehjælp? Så hold øje med vores nyheder, hvor du løbende kan tilgå nye artikler om Indien.