Hinduismen rummer ikke kun et hav af hellige guder, men også hellige dyr. I denne artikel kan du blive klogere på den tilbedte abe, Hulmanaben, og hvorfor den anses som hellig, men også lidt af en plageånd.
Af Sabrina Øster
Hanumans abehær
Inden for hinduismen tilbedes Hulmanaberne, da de symboliserer abeguden Hanuman og hans abehær, der, ifølge et gammel sanskrit digt, hjalp med at redde guden Sita fra en ond dæmonkonge. Skaderne, som aberne pådrog sig, ses på deres mørke ansigt, hænder og fødder, der skaber associationer til forbrændinger, som heltedåden medførte. Hulmanaberne har deres egne templer flere steder i Indien. Her bliver aberne fodret, og da de anses som hellige, kan de gøre lige, hvad der passer dem.
Ud over historien om Guden Hanuman og hans abehær, er Hulmanaberne også værdsat for deres rolle som “sikkerhedsvagter”. I hovedstaden New Delhi er Hulmanaberne blevet trænet til at skræmme vilde dyr væk, også andre aggressive abearter, der truer indbyggernes sikkerhed. Derfor er Hulmanaberne med til at sørge for ro og orden i mange af Indiens gader.
Fra vagt til plageånd
De hellige Hulmanaber kan gøre, hvad de vil i gader og templer på baggrund af deres hellige status, der gør dem urørlige. Når aberne agerer sikkerhedsvagter, er urørligheden ikke noget problem, men i flere ørkenområder, hvor Hulmanaberne går på rov, stiger frustrationen blandt indbyggerne.
I udkanten af Tharørkenen bliver beboede områder med jævne mellemrum invaderet af flere tusinde Hulmanaber, der er på jagt efter føde. Invasionen skyldes, at tørken og varmen i Tharørkenen mindsker bestanddelen af insekter og planter, og derfor bliver hver dag en kamp for overlevelse i det golde ørkenlandskab. I takt med at befolkningstallet stiger i ørkenområderne frygter man, at indbyggerne snart vil udryde aberne.
Vil du læse mere om hinduismens hellige dyr? Se vores seneste artikel om Indiens, måske helligste dyr af dem alle, koen.