Nyheder

En mur af mennesker mod børnemisbrug

aktionboernehjaelp støt uddannelse rettigheder indien

Skrevet af Aktion Børnehjælps projektgruppe for projektet “Children, Know Your Rights!”

Den 18. november 2017 havde næsten 500 mennesker trodset den brændende middagssol i byen Gingee i Tamil Nadu for at stå komplet stille i en time. Det gjorde de for at vise, at de er imod børnemisbrug. To af Aktion Børnehjælps repræsentanter var med, da politiet ved denne demonstration for første gang offentligt anerkendte børnemisbrug som et problem i Gingee.

Fra landsbyboere til politi og medier
Til demonstrationen, som bestod af en ‘mur’ af mennesker med skilte og en kæmpe megafon der råbte slogans, deltog repræsentanter fra både myndigheder, små og store NGO’er, fagforeninger, skoler – og selvfølgelig almindelige mennesker. Demonstrationen var organiseret af Childline, den indiske ‘børnetelefon’. Det er Aktion Børnehjælps samarbejdspartner, CECOWOR, som driver børnetelefonen i Gingee.

Da vi fra Aktion Børnehjælp så politiets tilstedeværelse ved en demonstration, opfattede vi det som ren rutine. Da de delte vand og kiks ud, tog vi taknemmeligt imod. Og da de var med til at råbe slogans i højtalerne, tog vi det som en naturlig del af eventet. Vi lærte dog senere, at meget af dette er helt nyt og er et resultat af CECOWOR’s arbejde med at inddrage myndighederne så meget som muligt – for det er dem, der har det største ansvar når det kommer til emner som børnerettigheder. Det var nemlig første gang, at politiet delte gratis vand og snacks ud til en demonstration i Gingee, og første gang at de offentligt indrømmede, at børnemisbrug var et problem i området. Dagen efter demonstrationen var der skrevet om den i tre aviser, én af dem på distriktniveau.

Børn! Kend jeres rettigheder!
Aktion Børnehjælp og CECOWOR samarbejder om projektet “Børn, kend jeres rettigheder!”, og det er takket være dette projekt, at folk fra landsbyer langvejs fra også var dukket op til demonstrationen. Mange børn i Indien kender nemlig ikke deres rettigheder, såsom deres ret til beskyttelse mod misbrug. Projektet “Børn, kend jeres rettigheder!” sigter efter, at børnene lærer om og forstår deres rettigheder, og inkluderer samtidig lokalsamfundet, så børnenes aktivisme får de nødvendige udfald. Efter to års arbejde er der sket store ændringer. Børnene er nu bedre informerede og er bedre rustet til at sige fra, når de oplever, at deres rettigheder krænkes. Lokalsamfundet, f.eks. det lokale politi og lokale politikere, forstår bedre deres ansvar med at opretholde børns rettigheder. Demonstrationen i Gingee er et godt eksempel. Børnene er klar til at skabe forandring. De har lyst og evne til at omsætte deres viden til praksis – og gøre noget for andre.

Arrangementer som demonstrationen i Gingee er vigtige, da de ikke blot er symbolske handlinger for de medvirkende, men tydelige tegn på at arbejdet med at informere børn om deres rettigheder er brudt igennem væggene i børnerettighedsklubberne og har spredt sig ud i gaderne. Når vi skal forholde os til en problemstilling, som eksempelvis manglende børnerettigheder i Tamil Nadu, advokerer vi derfor for en tilgang, hvor vi ikke blot peger fingre ad problemet og enkelte individer men prøver at forstå, hvilke lokale institutioner dele af problemet udspringer fra. Ved at arbejde med problemstillingen ud fra et sådant holistisk perspektiv, sker forandringen ikke blot som en midlertidig indført regel men slår rødder i lokalsamfundet.

Et vidt favnene projekt med langsigtet effekt
Aktion Børnehjælps arbejde foregår netop ud fra præmissen om, at forandring skal tage udgangspunkt i børnenes hverdag og liv – og vigtigst af alt i samarbejde med landsbyerne som den vigtigste ramme for børnenes tilværelse. I det område Aktion Børnehjælp arbejder, har der ikke tidligere været et stort fokus på børns rettigheder, og der er erfaring med at børnene i området bliver ofre for forskellige former for krænkelse – det værende i forhold til børnearbejde, tidligt ægteskab eller misbrug. Det er denne virkelighed som Aktion Børnehjælp har taget fat i. Fremfor blot at agere som vagthund og påpege alt det, som er galt, forsøger Aktion Børnehjælp at skabe forandring ved en holistisk indsats, som skal engagere alle, fra børnene selv til dem, der er højest på strå i landsbyen. Projektet inkluderer nemlig ikke kun børn, men også forældre, landsbyformænd, spirituelle ledere, det lokale politi med flere. Faktisk er det muligt for hele landsbyer at blive erklæret for ”Child Friendly Villages”.

Ved ikke blot at holde lange foredrag om børnerettigheder som klasseundervisning, men også opfordre til læring gennem lege, konkurrencer i lokalsamfundene og møder med f.eks. den lokale politiinspektør, oplever børnene, at de og verden omkring dem har samme mål – at sikre deres rettigheder nu og i fremtiden. Denne gensidige forståelse er en vigtig brik i at skabe udvikling og forandring, der eksisterer selv efter, at Aktion Børnehjælp ikke længere er en del af projektet.

For at vende tilbage til demonstrationen, var der også mange børn fra Aktion Børnehjælps børnerettighedsklubber tilstede. For 2 år siden vidste de børn ikke, at der fandtes børnerettigheder. I dag, med deres lokalsamfund i ryggen, er de i stand til at kæmpe, ikke blot for deres egen, men også for andre børns ret til skolegang og børneliv.
Hvad kan de så ikke opnå i fremtiden?

Children! Know Your Rights er et afsluttet projekt, men vi har lavet en videreudvikling af projektet sammen med vores samarbejdspartnet CECOWOR. Det er blevet til projektet “Sammenhold om børns rettigheder” . Ved at støtte Aktion Børnehjælps arbejde, kan du være med til at sikre, at endnu flere børn i fremtiden kan kæmpe for deres rettigheder.