Følger I os på de sociale medier, har I sikkert allerede set den gode nyhed; D. 1. december skød Aktion Børnehjælp et nyt børnerettighedsprojekt i gang sammen med vores partnerorganisation CECOWOR i Tamil Nadu.
Projektet hedder Sammenhold Om Børns Rettigheder, og går ud på at forene lokale ansvarshavere, landsbyråd, og måske vigtigst af alt, børnene selv i kampen for børns rettigheder.
En lang historie
Det er langt fra første gang Aktion Børnehjælp og CECOWOR samarbejder om at forbedre børns rettigheder. Aktion Børnehjælp og CECOWOR har samarbejdet i 21 år, og afsluttede så sent som d. 30. november det 3-årige projekt Børn, kend jeres rettigheder. Hvor Børn, kend jeres rettigheder primært fokuserede på at skabe opmærksomhed omkring børns rettigheder, blandt andet ved at give børnene den nødvendige viden til at advokere for dem selv, skal Sammenhold Om Børns Rettigheder rette mere fokus mod de lokale myndigheder ansvarlige for at sikre at disse rettigheder bliver overholdt. Projektet videreudvikler derved de gode resultater fra Børn, kend jeres rettigheder, og foranker dem i lokalsamfundene.
Rettigheder i børnehøjde
I år fejrede FN’s Børnekonvention 29-års fødselsdag, bl.a. med særligt fokus på en større grad af børneinddragelse i rettighedsarbejdet. Børn kan og bør involveres i kampen for deres rettigheder, så vi kan være sikre på, at den sker på deres præmisser og med udgangspunkt i deres virkelighed. I Danmark har arbejdet med at inkludere børn blandt andet ledt til etableringen af Rettighedsskoler, hvor elever, lærere og forældre arbejder med at skabe et skolemiljø baseret på børnerettighedskonventionens værdier.
På mange måder minder involveringen af børn og de voksne ansvarlige for dem om hvad Sammenhold Om Børns Rettigheder sætter sig for. Og på mange måder er det helt anderledes.
For virkeligheden i Tamil Nadu er at kun 64 % af alle børn færdiggør grundskolen
Virkeligheden er at hvert fjerde børneægteskab i Indien finder sted her.
Virkeligheden er at en konvention ikke er nok, hvis hverken børnene eller de lokale ansvarshavere kender dets indhold.
Vejen fremad
Misbrug, børnearbejde og børneægteskab er blevet identificerede som de rettighedskrænkelser der har den største konsekvens for børns adgang til uddannelse. Derfor vil vi sammen med CECOWOR og lokale myndigheder fokusere på at stoppe disse krænkelser, bl.a. ved at organisere og træne lokale myndigheder, NGO’er og andre ansvarshavere. Når projektet slutter om 4 år, vil disse grupper nemlig forsat kunne arbejde for børns rettigheder og holde hinanden fast på rettighedernes fundamentale status i deres lokalsamfund.
Vi takker alle der har bidraget til og fuldt med i Børn, kend jeres rettigheder, og vi glæder os til at tage endnu et skridt i retning mod en verden hvor alle børn har adgang til lige rettigheder sammen med jer.