Af Karen-Maria Kristensen, Frivillig i Aktion Børnehjælp
Aktion Børnehjælps nyeste børnerettighedsprojekt Sammenhold om Børns Rettigheder er nu i fuld gang. Det startede op i december og vil forløbe over de næste 4 år. Det er en videreudvikling af det tidligere Børn, Kend Jeres Rettigheder! projekt. Sammen med vores lokale partner CECOWOR, vil vi under projektperioden arbejde målrettet for at minimere antallet af rettighedskrænkelser mod børn i Tamil Nadu i det sydøstlige Indien.
Lovgivning støtter børns rettigheder i Indien
I Indien findes der allerede lovgivning om børns rettigheder. Lovgivningen ulovliggører på nuværende tidspunkt børneægteskaber og børnearbejde. Alligevel oplever mange børn, at deres rettigheder på den ene eller anden måde bliver krænkede. Det kan bunde i, at mange ikke kender til lovgivningen omkring børns rettigheder. Dette gælder ofte også de lokale myndigheder og politi, der ellers netop har til opgave at håndhæve loven og sikre børnene mod rettighedskrænkelser. Det er præcist en af de ting Sammenhold om Børns Rettigheder projektet vil lave om på.
Under projektet vil der afholdes træning og workshops for lokale ansvarshavende, og det vil blandt andet omfatte de lokale myndigheder og politiet. Her vil de arbejde med den allerede eksisterende lovgivning om børns rettigheder. Dette skal være med til at sikre, at de lokale ansvarshavende har fuld forståelse for lovgivningen omkring børns rettigheder. De vil også tilegne sig viden og indsigt i hvordan de kan implementere denne viden og sikre børn mod rettighedskrænkelser i lokalsamfundet.
Bæredygtigt projekt
Aktion Børnehjælp har haft 2 børnerettighedsprojekter i samarbejde med CECOWOR. Begge har de haft fokus på at sprede viden og skabe forståelse for børns rettigheder, samt at hjælpe folk til at forstå vigtigheden af disse. Et essentielt mål i det nye projekt er desuden at sikre bæredygtigheden af projektets resultater. Derfor er målet med de forskellige aktiviteter i projektet ikke bare at skabe en positiv forandring i ansvarshavendes og lokalsamfundets opfattelse af børns rettigheder. Det er i høj grad også at sikre, at denne forandring vil vare ved efter projektets udgang i 2022.